MÁIS INFORMACIÓN
A oliveira, xunto coa aciñeira son especies mediterráneas por excelencia. En Galicia so aparece na actualidade no extremo sueste, onde o clima é máis mediterráneo pero non debeu rara, coma proban os abundantes nomes de lugar e apelidos.
É unha especie lonxeva que se cultiva en grandes extensións do sur de España para a extracción do aceite dos seus froitos e polos propios froitos. Probablemente as ordenanzas do século XVIII que promoveron o cultivo no sur fixeron que desapareceran os cultivos galegos. O aceite úsase para suavizar a pel, é famosísimo na alimentación humana, na industria de xabóns e cosméticos. As follas diminúen a tensión sanguínea e o nivel de glicosa en sangue; tamén son tónicas e febrífugas.
A súa madeira, de cor pardo e veta pardo – avermellado, é moi dura e compacta polo que é apreciada por ebanistas e torneiros, sendo ademais un excelente combustible e moi adecuada para fabricar carbón.
No ámbito máxico, na antiga Roma os triunfadores dos xogos olímpicos eran coroados con ramas de oliveira, que sería n equivalentes á medalla de ouro actual. En Galicia plantábanse nos adros das igrexas para protexer contra o raio e os malos espíritos. Por outra banda é unha das árbores que se bendice o domingo de ramos no ritual católico.
ORIXE DO NOME
Oliveira vén do nome latino para a oliva, latín OLEA + -ARIA. A súa vez OLEA parece derivar do celta olew ou el: aceite, de onde procede tamén ao nome grego elaia..