INGURUNE Arloa
Nahasteen bereizketa
1. jarduera. 2. zatia.
4 de 8
0%

1. jarduera. 2. zatia.

Nahaste motak: soluzioak

Erreparatu berriz ere entsaladari: zazpi osagai ditu, baina lau baino ezin dituzue bereizi (tomateak, piperrak, tipula eta zainzuriak), ezta? Orduan esaten dugu nahaste horretan lau zati edo fase bereizten direla. Kakaoarekin nahasitako esnearen kasuan, berriz, osagaiak hiru dira (esnea, kakaoa eta azukrea), baina bat bakarra direla ematen du; hau da fase bat baino ez dugu ikusten. Bereiz dezakegun osagai bakoitzari esaten diogu nahastearen fasea.  Zer ondoriozta dezakezue orduan? Bada, nahaste homogeneoetan fase bakarra dagoela. Horrelako nahasteei soluzio ere esaten zaie.

Soluzioak, besteak beste, bi likido edo gehiago nahasiz, likidoak solidoekin nahasiz eta gasak nahasiz lor daitezke.

Kakaoarekin nahasitako esnearen kasuan, azukrea bota ondoren ezin duzue ikusi, ezta? Soluzioetan, soluzioko kantitate txikieneko substantziari solutu esaten zaio; behin integratu ondoren, badirudi “desagertu” egiten dela, solutua disolbatu egiten delako.

Soluzioko kantitate handieneko substantziari, berriz, disolbatzaile esaten zaio. Kakaoaren eta esnearen arteko nahastean, esnea da disolbatzailea.

Iturria: http://estudios-quimicos.blogspot.com/ 2010_06_01_archive.html

Jarduera – bigarren zatia

Proposatu dizuegun adibidean, kakao-esneaz eta entsaladaz gain, beste elikagai batzuk ere aipatu ditugu: makarroiak, esne merengatua eta ur minerala. Zer dira: nahasteak, substantzia bakarra? Zergatik?

Hitz egin zuen artean eta erabaki. Nahasteak direla uste baduzue, eztabaidatu nahaste horiek homogeneoak ala heterogeneoak diren, eta zergatik.

Gogoan duzue lehen egin duzuen elikagaien zerrenda? Bada, orain beste bi zutabe jarri beharko dituzue taula horretan, honako hauek adierazteko:

  • nahaste mota (homogeneoa ala heterogeneoa)

  • eta faseen kopurua.

Ikusi osagairen bat falta zaizuen osagaien zerrendan.

Ulertzen duzue orain zergatik zen hain garrantzitsua jatekoa prestatu zuenari galdetzea? Horrela baino ezingo duzue jakin zenbat osagai zeuden hartan!

Zuen taulan zutabe gehiago jartzeko, egin hauek:

  • Jarri kurtsorea taulako azken zutabean.

  • Aukeratu Taula menua; gero Txertatu; eta, azkenik, Zutabeak.

  • Zabalduko den leihoan, handitu 2raino zutabeen kopurua eta utzi eginda Atzean aukera. Egin klik Onartu aukeran.

Taula prest daukazue osatzen jarraitzeko!

Taula osatu ondoren, egin ariketa hau eta ikusi zuek egindako taula zuzena den erantzunak kontuan hartuta: Aukeratu.

Laguntza

Laguntza
  1. Ezker menua (goitik beherako ordena): sekuentziaren orri nagusiaren ikurra (home), iturriaren tamainaren ikurra, inpresio ikurra, laguntzarako sarrera ikurra eta edukinaren aurkibidearen ikurra.
  2. Materialaren izena barra eta sekzio aktualaren izenburua.
  3. Nabigazio geziak (hurrengo edo aurreko orrialdea).
  4. Edukinarentzako hutsunea.

Autor:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Kredituak

© Itinerarium 2011

ZUZENDARITZA: Narcís Vives
KOLABORATZAILEAK:

  • PRODUKZIO-ZUZENDARITZA: Antonio Cara
  • EDUKI-ZUZENDARITZA: Mª Cristina Pérez eta Magdalena Garzón
  • INGURUNEAREN EZAGUERA ARLOAREN KOORDINAZIOA: Elena Anguera
  • ZUZENDARITZA TEKNIKOA: Maite Vílchez
  • EGILEAK: Lorena Natalia Inzillo, María Inés Rodríguez eta Miguel Poza
  • GAZTELERAZKO BERTSIOAREN ESTILO-ZUZENKETA: Anna Betriu eta Joan Martín
  • EUSKARARA ITZULPENA: Bakun itzulpen eta argitalpen zerbitzuak, s.l.
  • MAKETAZIOA: Maite Vílchez eta Miquel Gordillo
Hasiera
Hizki tamaina txikiagotu
Hizki tamaina handitu
Laguntza
Aurrekoa
Hurrengoa
Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest