INGURUNE Arloa
Irakasleentzako gida
Orientabideak
6 de 17
0%

Orientabideak

ERANTZUNAK

1. jarduera. Nahaste-motak

Nahaste homogeneoak, heterogeneoak eta substantzia puruak bereizteko ariketa:

  • Urdaiazpikoa tomatearekin (heterogeneoa)
  • Kafesnea (homogeneoa)
  • Urrea (substantzia purua)
  • Granitoa (heterogeneoa)
  • Ura (substantzia purua)
  • Kola-freskagarria (homogeneoa)
  • Azukrea (substantzia purua)
  • Entsalada (heterogeneoa)
  • Ardoa (homogeneoa)

Egunean jan eta edandakoen ariketa.

Jarduera erantzun librekoa da, eta taula ikasleek adierazi nahi dituzten janarien eta edarien araberakoa izango da. Hona hemen adibidearen erantzuna:

Elikagaia

Nahaste-mota

Fase-kopurua

Kakaoa esnearekin

Nahaste homogeneoa

1

Galleta gozoak

Nahaste homogeneoa

1

Ura

Substantzia purua

1

Entsalada

Nahaste heterogeneoa

4

Makarroiak

Nahaste heterogeneoa

4

Xerra patatekin

Nahaste heterogeneoa

3

Esne merengatua

Nahaste homogeneoa

1

Nahaste-motei eta faseei buruzko ariketa:

Elikagaia

Nahaste-mota

Fase-kopurua

Kakaoa esnearekin

Nahaste homogeneoa

1

Galleta gozoak

Nahaste homogeneoa

1

Ura

Substantzia purua

1

Entsalada

Nahaste heterogeneoa

4

Makarroiak

Nahaste heterogeneoa

4

Xerra patatekin

Nahaste heterogeneoa

3

Esne merengatua

Nahaste homogeneoa

1

2. jarduera. Nahaste heterogeneoak bereizteko metodoak: dekantazioa eta iragazketa (saio bat)

Ariketa honetan, dekantazioari eta iragazketari lotutako baieztapen hauek egia ala gezurra diren esan behar da:

  • Olioa eta ura iragaziz bereizi ditugu (G)
  • Ura da olio- eta ur-nahastetik atera dugun lehen osagaia (E)
  • Arroza eta ura nahasita badaude, dekantazioa litzateke haiek bereizteko metodorik onena (G)
  • Solidoak baino ezin dira bereizi dekantazioaren bidez (G)

3. jarduera. Nahaste homogeneoak bereizteko metodoak: lurrunketa eta destilazioa (saio bat)

Lurrunketa, irakitean ez ezik, giroko tenperaturan ere gertatzen dela ikusteko proposatutako jardueran, likidoaren maila egunak igaro ahala aurreko marken azpian jartzen dela egiaztatu behar da.

Uraren lurrunketa-abiadura urak ukitzen duen azalarekin erlazionatzeko iradokitako jardueran, berriz, aho zabaleko ontzian dagoen likidoa aho meharreko ontzian dagoena baino azkarrago lurruntzen dela egiaztatu behar da.

Destilazio-prozesuan, egoera-aldaketa azkartzeko irakinarazten da ura. Lurruna baloitik igotzen da, eta hozte-hodiraino iristen alboko irteeran barrena. Gero hodi horretan mugitzen da, baina hodiaren kanpoaldean ur hotza dago. Tenperatura-diferentzia horren ondorioz, bero-trukea gertatzen da, eta lurruna, tenperatura jaisteak eraginda, kondentsatu egiten da, eta berriz aldatzen da haren egoera, ur likido bihurtzen baita; azkenik, ura erlenmeyer edo destilagailuaren irteeran horretarako jarritako prezipitatu-ontzian jasotzen da.

Nahasteak bereizteko metodoak zenbait egoerarekin identifikatzeko jardueran, hauek dira erlazio zuzenak:

  • Gatza lortzea itsasoko ura erabiliz (lurrunketa).
  • Zabortegi bateko burdina-hondakinak bereiztea (imantazioa).
  • Harea-nahaste bateko urrezko pipitak berreskuratzea (baheketa).
  • Bi likidoren artisau-bereizketa: muztioa eta ardoa (dekantazioa).
  • Urak dauzkan lohitasunak kentzea (iragazketa).
  • Silizio izeneko solidoa araztea (kristalizazia).
  • Ardoa berotzean ateratako alkohola biltzea (destilazioa).

4. jarduera. Destilazio-prozedurari buruzko kontaketa diseinatzea eta prestatzea (saio bat)

Koebaluazio-orriak jarduera hau ebaluatzeko irizpideak ematen ditu.

Laguntza

Laguntza
  1. Ezker menua (goitik beherako ordena): sekuentziaren orri nagusiaren ikurra (home), iturriaren tamainaren ikurra, inpresio ikurra, laguntzarako sarrera ikurra eta edukinaren aurkibidearen ikurra.
  2. Materialaren izena barra eta sekzio aktualaren izenburua.
  3. Nabigazio geziak (hurrengo edo aurreko orrialdea).
  4. Edukinarentzako hutsunea.

Autor:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Kredituak

© Itinerarium 2011

ZUZENDARITZA: Narcís Vives
KOLABORATZAILEAK:

  • PRODUKZIO-ZUZENDARITZA: Antonio Cara
  • EDUKI-ZUZENDARITZA: Mª Cristina Pérez eta Magdalena Garzón
  • INGURUNEAREN EZAGUERA ARLOAREN KOORDINAZIOA: Elena Anguera
  • ZUZENDARITZA TEKNIKOA: Maite Vílchez
  • EGILEAK: Lorena Natalia Inzillo, María Inés Rodríguez eta Miguel Poza
  • GAZTELERAZKO BERTSIOAREN ESTILO-ZUZENKETA: Anna Betriu eta Joan Martín
  • EUSKARARA ITZULPENA: Bakun itzulpen eta argitalpen zerbitzuak, s.l.
  • MAKETAZIOA: Maite Vílchez eta Miquel Gordillo
Hasiera
Hizki tamaina txikiagotu
Hizki tamaina handitu
Laguntza
Aurrekoa
Hurrengoa
Apartats
Has de visitar els apartats anteriors abans de visitar aquest